המדריך להקמת חצר אנגלית

צמד המילים “חצר אנגלית” גורם לנו להפליג בדמיונות אל עבר חצר אירופאית רחוקה, שמתאפיינת בפטיו מלבלב ושופע אור הממוקם במרכזו של הבית הפרטי, תוך שהמחשבות הרומנטיות הללו מלוות בתמונות של קרן שמש מלטפת, צמחיה ירוקה ומשב רוח קליל. האמת היא שהחצר האנגלית מהווה בעצם פתח אוורור המשמש לאוורור קומת מרתף.

 

עם זאת, על אף שבמציאות היא הרבה פחות רומנטית, עדיין מדובר בפתרון אלגנטי, שכיח ויעיל במיוחד בבניה הפרטית, שמיושם באמצעות הנמכתה של הקרקע ופתיחת חלון. מקבוצת טרלידור לתעשיות מתכת מתקדמות, מסבירים שהחצר האנגלית משמשת כמעין חלון להכנסת אור טבעי ואוורור החדרים שמתחת למפלס הקרקע, ובמידה והפתח מרווח דיו, ניתן להפכו לדלת אחורית ופתח יציאה מקומת המרתף הישר אל חצר הבית, דבר שיכול להקפיץ משמעותית את ערכו של הבית.

טכניקות מרכזיות לבניית מרתפים

חצר אנגלית המתוכננת ונבנית כהלכה, מאפשרת ניצולת מיטבית של החלל לטובת פינת ישיבה, פינת עבודה ואפילו גינת נוי חיננית ומוריקה. באופן כללי, ניתן למנות שתי טכניקות מרכזיות לבניית מרתפים, שהראשונה מורכבת מבניה של קומה תת קרקעית שלמה, או לחלופין מרתף שכולל חצר אנגלית מובנית.

 

חסרונה הבולט של השיטה הראשונה נוגע לכך שמדובר בקומה שלמה הנבנית ללא פתחים כלשהם לצורכי אוורור ותאורה טבעיים, מה שמחייב שילוב של מערכות תאורה, מערכות לסירקולציה ומיזוג אוויר וכיוצא בזה. חצר אנגלית מובנית, לעומת זאת, מחייבת תכנון הנדסי מקצועי ומוקפד, מיומנות וניסיון, היות ודי בליקוי אחד בלבד כדי לגרום לחצר האנגלית להפוך מפתרון ירוק ויעיל לבעיה רצינית, ובפרט בעונת החורף הגשומה.

 

חצר אגנלית

תקנות התכנון והבניה

מבית קבוצת טרלידור מסבירים שכדי להקים חצר אנגלית יש צורך בהגשת בקשה להיתר בניה במחלקת הרישוי שברשות המקומית. הוועדה המקומית דנה בבקשה ומחליטה אם לדחות אותה או להתיר את הבניה, תוך עמידה בתקנות ודרישות נקודתיות ומרחביות הקשורות לתב”ע (תכנית בנין עיר).

 

תקנות התכנון והבניה קובעות שבחצר אנגלית ששטחה מעל ל- 100 מ”ר והיא משמשת חלק מבית המגורים, יש להתקין בה דלת וחלון הנפתחים אל מחוץ למבנה, כשהרוחב הפנוי והגובה הפנוי של החלון אינם פחותים מ- 60 ס”מ, והפרש הגובה שבין מפלס הרצפה ואדן החלון אינו עולה על 110 ס”מ. כמו כן, יש להתקין בפתחה של החצר האנגלית רשת או סורג בצפיפות של 5*5 ס”מ לכל הפחות או לחלופין מעקה תקני.

 

טכניקות נפוצות לבניית מרתפים

מקבוצת טרלידור מוסיפים שמאחר והתקנות הנוגעות לחצר אנגלית מתעדכנות מעת לעת ומאחר וכל ועדה מקומית עשויה לתת פרשנויות שונות לחוק ולקבוע הנחיות נקודתיות בהתאם לתב”ע, מומלץ להסתייע בגורמים מקצועיים לבירור כל האינפורמציה הרלוונטית באגף ההנדסה שברשות המקומית, זאת לפני שמגישים את הבקשה להיתר בניה.

 

ניתן למנות שתי טכניקות עיקריות לבניית מרתפים, שהן בניית חצר אנגלית מובנית כחלק ממרתף או הקמת קומה תת קרקעית כיחידה אחת שלמה. חסרונה של טכניקה זו נעוצה בכך שהקומה תת קרקעית נבנית ללא פתחים לצורכי אוורור ותאורה טבעיים, מה שמצריך שילוב של מערכות תאורה, סירקולציה ומיזוג אוויר. יחד עם זאת, הקמה של חצר אנגלית מובנית דורשת תכנון הנדסי מקצועי, היות ודי בליקוי אחד כדי להפוך את החצר האנגלית מפתרון אלגנטי לבעיה עם כשלים מבניים חמורים.

בואו ליצור איתנו את הפרוייקט הבא שלכם

בואו ליצור איתנו את הפרוייקט הבא שלכם

מאמרים נוספים שאולי יעניינו אותך